HABERLER
Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü

Mavi rengin ressamı, resmin şairi Devrim ERBİL’i ağırladı.

‘Lebriz Art Solutions’ sanat portalının katkılarıyla üniversitemiz Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Ressam Prof. Devrim ERBİL’i ağırladı.

Prof. Devrim ERBİL, Mimari Tasarım 1 dersi kapsamında gerçekleşen konuşmasında, sanatta tasarım ilkeleri, mimarlık ve sanatın ara kesitleri ve Türk Sanatı konularına yer verdi.

Prof. Devrim ERBİL Kimdir?

Devrim ERBİL 1937`de Uşak`ta doğdu.

1955`de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü`ne girdi. Galeride Halil Dikmen`in, atölyede Bedri Rahmi Eyüboğlu`nun öğrencisi oldu.

1959`da "Soyutçu 7`ler" grubunu kurdu.

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü`nü bitirdi. 1962`de Akademi`ye asistan oldu. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli Atölyelerinde görev aldı.

1963`de Tülay Tura, Altan GÜRMAN, Adnan Çoker ve Sarkis`le "Mavi Grup"u kurdu.

1965`de İspanya Hükümeti`nin verdiği sanat bursunu kazanarak gittiği Madrid ve Barcelona`da başladığı meslek araştırma ve incelemelerine Paris ve Londra`da devam etti.

1969`da Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği başkanlığı görevinde bulundu. 1970 yılında İ.D.G.S Akademisi`nden doçentlik unvanı aldı. 1975`de Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı yaptı.

1979`da İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü`ne atandı; üçbuçuk yıl süreyle bu görevde bulundu. 1981 yılında İ.D.G.S Akademisi`nde Profesörlüğe yükseldi. 1985`de Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı, 1988`de Yıldız Üniversitesi  Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı, 1990 yılında Mimar Sinan Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevine getirildi.

1991`de Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırılmıştır.

Devrim ERBİL yurtdışında pek çok karma sergi açtı. Türk Sanatını tanıtan sergilerin komiserliğini yaptı. (İskenderiye, Belgrad, Sofya, Kuveyt) Sanat üzerine konferanslar verdi, yazılar yayınladı.

Sanatçının eserleri İstanbul-Ankara-İzmir Resim ve Heykel Müzelerinde, Bükreş Modern Sanatlar Müzesinde, Banja Luka Umnetnicka Galerija`da Ben and Abby Grey Foundation Koleksiyonu`nda, Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu`nda, yurtiçi ve yurtdışında resmi kurumlarda ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.