HABERLER
PARİS UNESCO'DA "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu" Sergisi

Osmanlı-Fransız ilişkilerinde Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden 'Karşılaşmalar ile Kesişmeler ve Tanışmalar' başlıklı serginin açılışı yapıldı.

Dünyanın en önemli fotoğraf koleksiyonları arasında özgün bir yeri olan Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’nun 19. yüzyılda Osmanlı-Fransız ilişkileri teması çerçevesinde derlenmiş örnekleri Paris’teki UNESCO Genel Merkezinde uluslararası ve Fransız kamuoyunun beğenisine sunuldu.

Küratörlüğünü dünyaca ünlü fotoğraf sanatçımız Kamil Fırat’ın yaptığı Osmanlı-Fransız İlişkilerinde Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden ‘Karşılaşmalar/Kesişmeler/Tanışmalar’ başlığını taşıyan serginin açılışında UNESCO Yaratıcılık Bölüm Direktörü Bayan Jyoti Hosagrahar ile Türkiye’nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Altay Cengizer ve Fransa’nın UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Laurent Stéfanini, sergide yer alan fotoğraflar ve Türk Fransız dostluğu üzerine kısa birer konuşma yaptılar. Serginin açılışında   Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa Bey başta olmak üzere Türkiye’nin Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, T.C. Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Lale Ülker ve Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Melek Özyetgin hazır bulundular. Ayrıca davetliler arasında Osmanlı hanedan ailesinden Kenize Murat ve UNESCO’da görevli çeşitli ülkelerin diplomatik temsilcileri de yer aldılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Türkiye’nin UNESCO Nezdindeki Daimî Temsilciliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hazırladığı, kamu ve özel kuruluşların da desteği alınarak düzenlenen olağanüstü zenginlikteki sergi Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa arasındaki kültürel etkileşim ve alışverişi gözler önüne sermenin dışında dönemin Fransız edebiyatının şahsiyetlerinin daha önce hiçbir yerde rastlanmamış fotoğraflarını da ziyaretçiyle ilk defa buluşturma özelliğini taşımaktadır. Türkçe ve Fransızca hazırlanan serginin aynı şekilde iki dilde hazırlanmış prestij baskılı kitabı da sergi alanında davetlilere hediye edildi.

19. yüzyılın teknik buluşları arasında önemli yeri olan fotoğrafın Sultan II. Abdülhamid’in özel hayatında olduğu kadar saltanatında da önemli bir yeri olmuştur. İmparatorluğun her tarafında medeniyet değerlerini fotoğrafla tespit ettirmiş, hatta yurt dışında çekilmiş fotoğrafları da edinmeye çalışmıştır. Sonuçta Yıldız Sarayı’nda tüm dünyanın görsel çeşitliliğini bir araya getiren hazineler değerinde bir koleksiyonun toplanmasını sağlamıştır. Koleksiyonda her biri sanat eseri değerinde olan 911 albüm içerisinde 36.585 kare fotoğraf 19. yüzyılın tüm zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne serer. Bugün İstanbul Üniversitesi, Nadir Eserler Kütüphanesinde özenle muhafaza edilen koleksiyon, kültürel mirasımız olarak taşıdığı değer yanında dünya kültürü açısından da büyük önem taşır.

            Yıldız Teknik Üniversitesi,  Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Üniversitesi'yle ortaklaşa Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu üzerine kapsamlı bir proje hazırlamış ve bu proje “Cumhurbaşkanlığı Himayesini” almıştır. Proje kapsamında yapılacak fotoğraf koleksiyonunun tanıtımı ve sergilenmesiyle ilgili ilk etkinlik Paris’te söz konusu bu sergi ile gerçekleştirilmiştir. Fotoğraf koleksiyonun gelecek kuşaklara aktarılması, kültürel miras değerlerinin korunması ve fotoğraflara dijital erişimin sağlanabilmesi projenin temel çıktıları arasında yer almaktadır.

Gezen ziyaretçilerin büyük bir beğeniyle övdüğü, 6-11 Nisan 2017 tarihleri arasında Paris’teki UNESCO’nun genel merkezinde açık kalacak, ardından Paris Türk Büyükelçiliğimizin himayesinde Fransa içinde birkaç şehirde daha Fransız kamuoyunun dikkatine sunulacaktır.