HABERLER
Kültürel miras olgusu, baskıresim ile hafızalara kazınacak…

YTÜ, 10. ve 11. “Uluslararası Engravist Baskıresim Workshopları”na hazırlanıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Geleneksel Uluslararası Engravist Baskıresim Etkinlikleri”, kuruluşunun üçüncü yılı olan 2018’i T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “Gençlik Projeleri Destek Programı” sponsorluğu ile 2 workshop ve 1 sergiyle bitirecek.

Bu yıl “kültürel miras” temasına odaklanan etkinlikte kolografi tekniğine Doç. Dr. Sezin Türk Kaya; gravür tekniğine ise Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu workshop başkanlığı yapacak. Daha önce uluslararası 9 workshop ve 6 sergi düzenlemiş olan Engravist; bu yıl 10-11. workshopları ve 7. sergiyi gerçekleştirmiş olacak.

Ülkemizin kapsam ve eylem olarak ilk ve en önemli baskıresim etkinliği olan Engravist, iki farklı workshop ve uluslararası bir sergi ile Kasım-Aralık ayları içerisinde düzenlenecek.

Somut ve somut olmayan kültürel miras, sanatçıların yaratıcı yorumlamaları ile baskıresim dilinde hayat bulacak.

Gençlere açık çağrı

“Geleneksel Uluslararası Engravist Baskıresim Etkinlikleri”deki workshoplara 28 yaşını aşmamış herkes başvuru yapabilecek. Gönderilen eskizler arasından yapılacak olan değerlendirme sonucunda tercih ettiği workshopa katılma şansı elde edenler, sergide de yer alabilecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde gerçekleşecek workshoplara katılım ücretsiz, malzeme ise Engravist tarafından sağlanacak.

Uluslararası baskıresim sergisi dünyadan sanatçıları ağırlayacak

“Geleneksel Uluslararası Engravist Baskıresim Etkinlikleri” kapsamında düzenlenecek sergide kültürel miras temasına uygun baskıresimler kabul edilecek. Sergi için herhangi bir yaş kriteri olmamakla birlikte dünyanın her yerinden katılıma açık olacak.

Engravist Hakkında

"Uluslararası Baskıresim Etkinlikleri"nin proje ismi olan Engravist, 2016 yılında Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde kurulmuştur. İngilizce oyma, kazıma gibi anlamlara gelen "engraving" sözcüğü ve İstanbul’un ilk üç harfi bir araya getirilerek oluşturulan "Uluslararası İstanbul Engravist Baskıresim Etkinlikleri" kapsam ve eylem olarak Türkiye’de ilk olma özelliğine sahiptir.

Engravist ismi ile 2016 yılından beri her biri uluslararası nitelikte 1 sempozyum, 9 farklı çalıştay ve 6 farklı sergi düzenlenmiştir. Projelerde 70'e yakın uluslararası sanatçı, 100'ü aşkın katılımcı (öğrenci, sanatçı, akademisyen), çok sayıda asistan yer almıştır. 200'ü aşkın eser üretilmiş, bir bildiri kitabı yayınlanmış, 2 katalog basılmıştır. Ayrıca sosyal sorumluluk kapsamında Bodrum’da düzenlenen 5. Erkan Dülgeroğlu Sanat Çalıştayı’nda “Engravist Terapi” isimli sergide Engravist koleksiyonundan 38 eserlik bir seçki engelliler yararına bağışlanmıştır.

Engravist etkinliklerinde kültürel mirasın yaşatılmasına dikkat çekilmektedir. Engravist, hem kültürel miras kavramının sanatsal bir biçimde ifade edilmesini sağlamaktadır hem de projelerden edinmiş olduğu arşivle yeni bir kültürel mirasın oluşturulmasına olanak yaratmaktadır. Engravist baskıresim etkinlikleri; ülkemizin uluslararası arenada tanıtılması, gravür sanatının ülkemizde gelişmesi ve yayılması açısından da önem taşımaktadır.

Basın Bülteni için Tıklayınız.